Komes Poczwórny Bursztynowy wchodzi na rynek
Browar Fortuna rozpoczyna świętowanie nadchodzącego w 2014 roku jubileuszu 125 lat warzenia specjalności. Browar w Miłosławiu nieprzerwanie warzy piwa specjalne tradycyjnymi metodami od 1889 roku. Specjalnie na tą okazję miłosławski browar uwarzył nowe piwo: Komes Poczwórny Bursztynowy. Jest to ciemny, mocny trunek o bursztynowej barwie, chmielony na zimno dwoma rodzajami chmielu aromatycznego, z dodatkiem słodu palonego rzemieślniczo w browarze.
- Wprowadzenie Komesa Poczwórnego Bursztynowego to dopiero początek planowanych działań związanych z jubileuszem Browaru Fortuna. Okrągłe urodziny browaru będziemy świętować licznymi degustacjami nowych produktów w gastronomii, a przyszły rok będzie obfitował w wprowadzenie nowych specjalności do naszej oferty, które będą kontynuacją wdrożeń nietuzinkowych trunków – mówi Krzysztof Panek, Prezes Browaru Fortuna. – Wprowadzając następne piwo mocne idziemy pod prąd trendom, ale z doświadczenia wiemy, że nie musimy się w nie wpisywać, aby zyskać grono wiernych odbiorców. Po prostu warzymy specjalności i konsumenci to doceniają – dodaje Krzysztof Panek.
Komes Poczwórny Bursztynowy to piwo, które jest wyrazem piwowarskich tradycji tworzenia piw spoza głównego nurtu przez Browar Fortuna. Jest on skierowany do piwoszy, którzy cenią autentyczne i naturalnie warzone piwa. To ciemny, mocny (10,0% objętościowej zawartości alkoholu) trunek górnej fermentacji, specjalnie chmielony na zimno dwoma chmielami aromatycznymi: Styrian Golding i Kent Golding. Swoją bursztynową barwę zawdzięcza prażonemu słodowi przygotowywanemu w Browarze Fortuna zgodnie z ponad stuletnią rzemieślniczą tradycją browaru. Trunek jest warzony naturalnie, w tradycyjnych otwartych kadziach fermentacyjnych.
Bukiet i smak tego piwa będzie zmieniał się z czasem, aż do momentu jego otwarcia. Piwo to, inaczej niż popularne piwa „jasne pełne”, nadaje się do długiego leżakowania. Jest to wynikiem użycia pracochłonnej, naturalnej metody powtórnej fermentacji w butelce. Przed zakapslowaniem piwa zostały dodane ponownie drożdże, które fermentując w butelce sprawiają, że piwo będzie zmieniało swój charakter na przestrzeni 18 miesięcy.
Nowy jubileuszowy trunek z Browaru Fortuna pojawi się na sklepowych półkach już po koniec listopada.
xxx
1 stycznia 2014 nad poznańskim jeziorem Rusałka (magiczny obiekt gastronomiczny Haliny i Jerzego Woźniaków) odbędzie się noworoczne spotkanie rowerzystów. Jego początek o godzinie 13. Będzie to już czternaste z kolei spotkanie w tym właśnie miejscu. Wcześniej, kilka razy, fani rowerów spotykali się w Strzeszynku.
1 stycznia 2014 sponsorem głównym, już trzeci rok z rzędu, spotkania rowerzystów nad Rusałką będzie Browar Fortuna.
|